Thee van Oordt en Adam’s Peak

Theepost ontvangen is altijd leuk. Die pakketjes zijn echt cadeautjes, je weet wat erin zit en toch ook weer niet. Afgelopen week ontving ik een aantal samples van Thee van Oordt. Thee van Oordt heeft net als ik Rotterdamse roots. Het merk is 180 jaar geleden opgericht en heeft dus al een behoorlijk lange theegeschiedenis. De Van Oordt Melange is samengesteld uit de favoriete theeën van Adriaan Johannes van Oordt, dat maakt deze melange dus ook al bijna 180 jaar oud.

De Ceylon thee trok gelijk mijn aandacht, het is een hele tijd geleden dat ik thee uit Sri Lanka gedronken heb. Al bij het ruiken aan de Ceylon theeblaadjes ben ik weg, terug naar Adam’s Peak.

Het is de avond voordat we Adam’s Peak gaan beklimmen. Op het balkon staat een grote pot Ceylon thee met volle melk en honing. Geloof me, in Sri Lanka heb je die melk en honing wel nodig, ze zetten de thee zo sterk! Onder het afdak beschermd van de regen genieten we van de thee en het uitzicht op de berg met zijn 5200 treden(!). Dit is het moment om even uit te rusten en op te laden, ‘s nachts om 02.00 staan we op om de klim te maken. Wakker en klaar voor vertrek komt de regen weer met bakken uit de hemel. In onze charmante wegwerp poncho’s besluiten we het erop te wagen.Van de hotel eigenaar krijgen we nog snel een klein bekertje met warme thee voor onderweg. Het is dezelfde thee als gisteravond, toch smaakt hij nu zoveel beter en geeft me energie voor het eerste stuk van de klim. Drie en een half uur later, kletsnat geregend en iets na zonsopkomst, staan we aan de top. Ondanks de wolken kunnen we de kust zien. Wat een prachtig uitzicht! Samen zitten we op de trap naar de tempel, kijken in de verte en dromen weg.

Bij deze Ceylonthee heb ik geen melk of honing nodig, deze is prachtig van zichzelf, een echte Ceylon zonder poespas. Ik schenk de thee op met water van 95 graden en laat anderhalve minuut trekken. De natte blaadjes zijn roestbruin met hier en daar wat groens. Ik proef honing, in de verte wat tabak. De thee is krachtig van smaak, wat zoetig en licht astringent, samen mooi in balans. Het is een thee die ik de hele dag door zou kunnen drinken.

Een smaak of geur kan je meenemen op reis. Herinneringen ophalen die je vergeten was. Dat is het mooiste wat thee met mij doet, ze brengt me terug naar verre landen en fijne herinneringen. Van deze herinneringen krijg ik geen genoeg, en van deze thee ook niet.

P1040342

P1040323

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *