Witte thee: Bai Mu Dan en Mao Feng

Ik drink ontzettend veel thee op een dag, verschillende soorten en klassen. Het leukste vind ik om 2 theeën naast elkaar te zetten en te vergelijken. Want ja, wat proef ik nu eigenlijk? Waar zit het smaakverschil in, en hoe verschillen de blaadjes van elkaar? Afgelopen weekend ging ik aan de slag met 2 witte thee samples die ik van TheeDirect heb gekregen, een Bai Mu Dan en een Mao Feng. Ik zette beide theeën op dezelfde manier op 70 graden en liet ze 2 minuten trekken, ik gebruikte 2 gram thee en 110 ml water.

DSC04453

Het droge blad van Mao Feng links en Bai Mu Dan rechts

 

Wat maakt witte thee eigenlijk wit?
Voor witte thee wordt over het algemeen de jongste uitloper van het blad geplukt, de bud of tip. Die herken je aan de naaldvormige blaadjes met kleine witte donshaartjes erop. De thee is vernoemd naar de lichte kleur die de infusie krijgt van het blad. Deze kleur kan onderling verschillen tussen de soorten witte thee. Witte thee is befaamd om haar delicate aroma en zachte smaak, uiteenlopend van bloemig tot steenvruchten en grassig tot vanille.

Er zijn grofweg 3 soorten witte thee:

  • Traditionele budset witte thee uit Fujian, hiervoor wordt alleen het jongste blad gebruikt, de bud of tip
  • Nieuwe stijl blad witte thee uit Fujian, in deze thee vind je naast de bud ook wat grotere blaadjes, de ‘2 leaves and a bud’
  • Traditionele budset thee uit andere herkomst gebieden, de buds of tips uit alle andere regio’s buiten Fujian.

Witte thee wordt het minste bewerkt van alle thee klassen. De tips worden geplukt en dan verwelkt. Het verwelken kan zowel buiten in de zon als binnen, afhankelijk van het weer. Het verwelken zorgt ervoor dat het vocht in de blaadjes verdampt. Daarna wordt de thee gedroogd en is het klaar voor gebruik. Er zijn bepaalde soorten Camellia Sinensis Sinensis die speciaal gekweekt (of gecultiveerd) zijn om er witte thee van te maken.

 

Bai Mu Dan
Ookwel White Peony genoemd, is een nieuwe stijl witte thee uit de provincie Fujian. Dat is goed terug te zien aan de droge blaadjes. Je ziet zowel de tips, de kleine naaldvormige blaadjes met donshaartjes, als wat grotere groene blaadjes. Omdat voor deze thee de jongste uitloper met de 2 daarop volgende blaadjes wordt geplukt, vind je ook wat kleine takjes tussen de blaadjes.

De infusie ruikt zoet en bloemig. De smaak is eigenlijk hetzelfde, zoetig als honing en licht bloemig. Het is een zeer milde thee, met een volle smaak. In het natte blad ruik ik rozen, dat zullen de witte pioenrozen zijn waarnaar de thee is vernoemd. Al met al een zeer toegankelijke thee.

DSC04457

De infusie en het natte blad van Bai Mu Dan

 

Mao Feng
Deze thee is eveneens een nieuwe stijl witte thee. Het blad verschilt duidelijk van de Bai Mu Dan en is donkergroen tot bruin met witte donzige buds. De blaadjes lijken licht gerold.

Zodra ik de blaadjes overschenk met het water komt een perzikgeur op me af. De infusie blijft deze geur houden, daarnaast komt nog een groente omhoog die ik niet goed kan plaatsen. In de thee komt de perzik nog meer omhoog en hier is weer die groente te proeven. Opeens heb ik hem, asperges! Het natte blad blijft een lange tijd na het zetten nog heerlijk geuren naar perziken.

DSC04455

De infusie en het natte blad van Mao Feng

 

Beide theeën hebben een totaal ander karakter. Dat vind ik ook het mooie van thee, allemaal van dezelfde plant en toch zo anders. Als het een wedstrijd zou zijn, dan heeft de Mao Feng voor mij gewonnen. Ik houd meer van de subtiele vruchten en groente smaken dan het bloemige. En dat is nou net wat deze thee heeft!

Follow my blog with Bloglovin

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *