Thee, verandering en huizenjacht

Dit zijn ze dan. De sleutels van mijn nieuwe huis. Mijn ja, want ons is niet meer. Na 5,5 jaar hebben Tim en ik besloten om uit elkaar te gaan. Soms kom je er na een tijd achter dat er iets mist in je relatie. Dat je leeft als hele goede huisgenoten en dat het comfortabel samen is. En weet je, dat is prima, als dat is wat je zoekt in een relatie. Soms heb je meer nodig dan dat. Soms is comfortabel samenzijn niet meer genoeg.

Ik heb een hekel aan verandering, een ontzettende hekel. Ik houd van patronen, regelmaat en structuur. Daar hoort verandering niet tussen. Terwijl ik weet dat verandering goed voor me is. Uit mijn comfortzone stappen geeft me het gevoel van voldoening. Zo van, kijk dit kan ik ook. En zelfontplooiing, ik leer altijd weer nieuwe dingen over mezelf, ben altijd sterker dan ik denk. Toch verzet mijn hele lijf zich op dit moment tegen die aankomende veranderingen. Zo erg zelfs dat ik dinsdag ochtend door mijn rug gegaan ben, maar dat terzijde.

Huizenjacht

Ik ging dus op zoek naar een huisje voor mezelf. Mag ik daar even over klagen? Ja? Okee komtie! Wat een ellende! Waarom zijn die huizen zo duur in Breda? Waarom? Je betaalt je scheel per maand voor een appartement ter grootte van een postzegel!

De particuliere verhuurders weten de prijzen wel te verzinnen. Voor veel makelaars geldt dat je je eerst moet inschrijven, en inschrijfgeld moet betalen, voordat je de details van een woning kunt bekijken. Ik was al snel €100 kwijt om foto’s en huurprijzen te kunnen bekijken van appartementen. Een aantal makelaars gaan nog verder en laten je met het betalen van het inschrijfgeld gelijk akkoord gaan met de bemiddelingskosten. Die bemiddelingskosten zijn ook nog een ding, die kunnen oplopen tot een complete maand huur. Jij zoekt je een ongeluk naar een woning en zij ontvangen de eer en bemiddelingskosten voor ‘hun inspanningen om jou aan een woning te helpen’. Niet dus, dat heb je mooi zelf gedaan.

Voor de sociale huurwoningen moet je zeker 6 jaar ingeschreven staan wil je een leuk appartement kunnen bemachtigen. Dat had ik niet nee, een lange inschrijftijd. Ik zit nu op welgeteld 1 maand. Je kunt je slagingskans fijn berekenen, maar als daar 0% uitkomt word je ook niet blij. Een lotingshuis via de sociale huur zou een mogelijkheid kunnen zijn. Op die huizen reageren gemiddeld ook 300 andere woningzoekenden, wat de kans weer verkleind.

Via Interveste heb ik een anti-kraak appartement in Dordrecht kunnen bemachtigen. Er waren 10 kandidaten voor 4 woningen. De huizen werden ter plekke verloot. Man, wat een spanning is dat! Je toekomstige huis hangt af van een getal onder de 15! Mijn geluksgetal is vanaf nu 10.

Change is growth

Genoeg geklaagd. Verandering dus. Weer een eigen huis. Alles zelf moeten regelen, de vuilnis buiten zetten, weet ik nog wel hoe dat moet? En wat als ik iets vergeet? Al die regeldingen!

De komende tijd zal bestaan uit verhuizen, mijn draai vinden in een nieuwe stad, mijn rust pakken en aansterken. Ik weet dat ik het kan, dat heeft het verleden me al bewezen. Verandering is groei. Buddha en ik zijn er klaar voor, een nieuwe plek en een nieuw begin. En het mooiste is, Tim is nu veranderd van vriend naar beste vriend.

De moraal van mijn verhaal? Drink veel thee, heel veel thee. Nee even serieus, schrijf je in. Schrijf je in in de gemeente waar je werkt of waar je wilt wonen. Kost je misschien €20 per jaar, maar dan bouw je die inschrijftijd op. En mocht het dan nodig zijn, zeg nooit nooit, heb je snel een huis en betaal je niet de hoofdprijs.

Dit verhaal werd geschreven onder het genot van een Nilgiri zomerpluk, van vorig jaar ;) Fijne zondag allemaal!

DSC_0059

2 Comments
 • noskos
  juni 19, 2015

  Heel veel plezier in je nieuwe huis! En met het verkennen van je nieuwe woonplaats :)

  • Ryanne
   juni 20, 2015

   Dank je wel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *