Dong Fang Mei Ren of Oriental Beauty

Voor mijn theeopleiding heb ik de opdracht gekregen om Dong Fang Mei Ren oolong te zetten, op een manier die ik het lekkerst vind.

Oorsprong
De oolong thee komt oorspronkelijk uit Taiwan en is in de 19de eeuw per ongeluk ontdekt. De theeboeren zagen dat de theeblaadjes waren aangevreten door kleine groene krekels en besloten de thee niet te oogsten. Eén boer besloot de aangevreten theebladeren wel te bewerken. De thee die hij zette had een uniek karakter met een zoete fruitige smaak. Pas in de 20ste eeuw kreeg de thee zijn Engelse naam, Oriental Beauty, van Koningin Elizabeth II.
De theeboeren gebruiken geen pesticiden op de theestruiken vanwege de krekels, de thee is dan ook biologische gecertificeerd. De thee krijgt zijn unieke smaak juist door die kleine krekels. Door de beten aan de rand van het blad, gaat de theeplant zich verdedigen door een specifiek hormoon uit te scheiden. Het hormoon begint het natuurlijke oxidatie proces van de bladeren en dat resulteert in de zoete bloemige geur en de citrus smaak.
De thee wordt geoogst in juni en juli, alleen de ‘two leaves and a bud’ worden geplukt voor deze oolong.

Sinaasappelen en orchidee
De theeblaadjes zijn iets gedraaid en hebben verschillende tinten groen, donkerrood en bruin, maar ook zilver en wit.

Ik begin op gevoel, doe een klein laagje van de thee in mijn kleine Hario theepotje en schenk er water op van 80 graden. Gelijk ruik ik een mestige geur als het water de theeblaadjes raakt. Ik bedenk me dat ik eigenlijk niet zo’n zin heb ik een umami thee. Ik laat de thee 1 minuut trekken. Als ik een slokje neem word ik verrast door de smaak, wat bloemig! Het doet me denken aan een massage olie die ik tijdens mijn werkt gebruikt heb, ylang ylang of lelies, weet het niet precies meer, misschien was het wel orchidee. De thee smaakt eigenlijk heel licht en zoetig, de mestige geur is ook geheel verdwenen. Ik proef sinaasappel, kaneel en iets bloemigs.

De tweede keer dat ik de thee zet gebruik ik 6gr op 600 mililiter en water van 90 graden. Ik proef nu kersen en sinaasappelen, en een beetje caramel. De thee is wel wat meer astringent.

Na wat verder experimenteren besluit ik dat ik de thee het lekkerst vind op 85 graden, dan komen voor mij de mooiste smaken naar boven.

DSC04274

DSC04281

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *