Matcha Madness

Hoe lang zou het nog duren, voordat in Nederland de Matcha Madness losbarst? Ik zit er echt om te springen, een zaakje waar je naar binnen kan lopen voor je take away matcha. Het zal vast niet meer lang op zich laten wachten. Dus move over coffee, it’s time for matcha!

Het groene matcha poeder is gemaakt van fijngemalen gyokuro bladeren. Voor de pluk worden de bladeren 20 dagen overschaduwd, dit verhoogd de concentraties cafeïne, L-theanine en chlorofyl in het blad. En dat geeft matcha zijn felgroene kleur en diepe smaak. Na het overschaduwen worden de blaadjes geplukt, gestoomd, gedroogd en tenslotte vermalen tot de poeder. Een hoge kwaliteit matcha thee kan 4 keer zoveel L-theanine bevatten dan een lage kwaliteit sencha. Daarbij bevat één kopje matcha evenveel gezonde voedingstoffen als 10 kopjes groene thee.

Matcha heeft een lange geschiedenis. Boeddhistische monniken in China gebruikten de thee al in de 7de eeuw bij meditatie en als geneesmiddel. De theebladeren werden net als andere geneeskrachtige planten vermalen tot poedervorm. In 1191 bracht zenmeester Eisei deze manier van theedrinken mee naar Japan. In de 16de eeuw gaf Sen-no-Rikyu een andere betekenis aan de matcha thee, hij creëerde de Japanse theeceremonie of Chanoyu.

Het groene theepoeder is zo ontzettend veelzijdig, je kunt het in je taartbeslag doen, lattes mee maken, traditioneel kloppen en zelfs opsnuiven. Om me heen zie ik andere theedrinkers voorzichtig beginnen met matcha, ze kopen een chasen en gaan op zoek naar de mooiste chawans. Thuis genieten ze dan van de groene thee met de bijbehorende energieboost, antioxidanten, L-theanine, toegenomen stofwisseling en natuurlijk de cafeïne. Zij weten het al, de Matcha Madness komt eraan.

Drink jij al matcha?

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *