Een hele dag over thee bij ITC Academy

Het is alweer even geleden dat ik wat op mijn blog geschreven heb, dus het wordt weer hoog tijd! Vorige week was ik bij de International Tea and Coffee Academy in Den Haag voor de workshop Tea Foundation en vandaag laat ik jullie weten wat ik ervan vond.

De dag begint om 10u. Net iets over half 10 loop ik het terrein van de Caballero Fabriek op. Samen met de uitgebreide routebeschrijving uit mijn mail weet ik de weg naar de unit te vinden. Het valt me gelijk op dat er een relaxte sfeer hangt in het gebouw, overal is het open en licht, veel jonge mensen aan het werk bij de verschillende bedrijfjes. Als ik de ITC Academy unit binnenstap word ik begroet door Vincent Zwaan, hij gaat de cursus geven vandaag en biedt me gelijk een kop thee aan. Ik laat me verrassen en krijg een groene thee voorgeschoteld in een Smart tea maker (waarom kende ik die nog niet?!). We wachten nog even op de andere deelnemers, in totaal zijn we met vier, inclusief Vincent.

We beginnen met wat theorie; de geschiedenis van thee, waar thee groeit en waarom niet ergens anders: moessons blijkt daarop het juiste antwoord. Daarna nemen we per theeklasse de productie door, want wat maakt een zwarte thee nou eigenlijk zwart?

We onderzoeken het effect van water op de smaak van thee. Thee met gewoon kraanwater kan een hele donkere kleur geven door de reactie met het kalk in het water. We proberen ook verschillende zetmethoden uit met dezelfde thee en temperatuur. Ga nooit voor een rubber theezeefje! Gatver wat smerig! Ik vind de mooiste smaak zitten aan de Smart tea maker en de methode met 2 theepotten.

Tijdens een geurtest ondervind ik hoe lastig het is om een geur onder worden te kunnen brengen, laat staan om te ruiken wat het is. Vincent verzekert mij dat dit goed te trainen is.

Het is ontzettend leuk om zo met thee bezig te zijn. Het meest ben ik gecharmeerd van de gele thee vandaag, wat een verrassende smaak! Ik heb ontzettend veel geleerd van deze dag en voel mij iets minder een beginner in deze boeiende wereld van de Camellia Sinensis.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *